Visit Citebite Deep link provided by Citebite
Close this shade
Source:  http://yle.fi/uutiset/kulttuuritoimituksen_kesalista_retromatkailua_berliinilaista_teatteria_ja_vaihtoehtofestareita/6667493
Kulttuuri |

Kulttuuritoimituksen kesälista: Retromatkailua, berliiniläistä teatteria ja vaihtoehtofestareita

Yle Uutisten kulttuuritoimitus keräsi yhteen kesän kiinnostavimmat kulttuurimenot.

Kulttuuritapahtumia Suomen kesässä.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten kulttuuritoimituksen kesävinkit kehottavat matkustamaan Kolin kauniisiin maisemiin, pomimaan parhaat tanssi- ja teatterielämykset kesän tarjonnasta, pohtimaan taiteen vaikuttamismahdollisuuksia historiallisissa maisemissa ja nauttimaan parhaista festivaalivieraista.

Kesämatkoja kulttuurimaisemiin

Retromatkailu

Kolin kansallispuisto.
Kolin kansallismaisema Kuva: Pentti Kallinen / Yle
 

Retromatkailemaan ja telttailemaan! Kohteeksi sopivat Suomen kulttuurimaisemat, kuten Punkaharju, Kolin komeat maisemat, Yyterin hiekkarannat, Inarijärvi sekä upeat vanhat kirkot ja paikallismuseot ympäri maan.

Suvi Vesalainen

Historialliset kesäkahvilat

Unohtakaa PowerParkit ja Tuurit, Suomen suvesta kannattaa etsiä ABC-ketjujen ulkopuolisia pikkuteiden huoltamoita ja vain kesäisin auki olevia kahviloita. Niiden ympäriltä löytyy monta kulttuurihistoriallista tarinaa. Esimerkiksi Hangon Neljän tuulen tuvan kahvilan huvilaa isännöi aikoinaan Mannerheim. Eikä hätää, vaikkei pääsisi kaupungista pois, myös kaupungin kesäkahviloissa on historiaa, esimerkiksi Helsingissä lukuisat vanhojen lippakioskien kahvilat ovat nyt auki. 

Satu Nurmio

Edessä loistava teatterikesä

Volksbühne: Der Spieler Helsingin Juhlaviikoilla

2000-luvun alussa kotimainen teatteri haki inspiraatiota Berliinistä. Muun muassa Kristian Smeds ja muut hänen sukupolvensa ohjaajat etsivät uusia ideoita Rosa Luxemburg Platzin karun betonimöhkäleen Volksbühneen näyttämöltä, jota hallitsi saksalaisen teatterin kauhukakara Frank Castorf. Kuvienraastajana tunnetun Castorfin kiitetty uusi Dostojevski-tulkinta vierailee nyt Helsingin Juhlaviikoilla. Kansallisteatterissa on mahdollista nähdä kuinka lähellä tai kaukana suomalainen ja saksalainen teatteri toisistaan ovatkaan.

Janne Sundqvist

Volksbühne Berlin 28. - 29.8.

Tampereen Teatterikesä
 

Miss Julie
Eteläafrikkalainen tulkinta Strindbergin Neiti Juliesta. Kuva: Murdo MacLeod, Rodger Bosch / Tampereen Teatterikesä
 

Tampereen Teatterikesä tarjoaa varman kattauksen kotimaisten esitysten parhaimmistoa. Tämä on loistava palvelu, sillä innokkainkaan teatterissakävijä ei ehdi nähdä kaikkea.
Ulkomaisista vieraista voi tänä vuonna mainita vaikkapa eteläafrikkalaisen tulkinnan Strindbergin Neiti Juliesta. Ruotsalainen Strindberg ei ole juurikaan tunnettu Afrikassa ja odotan innolla tätä tulkintaa luokkayhteiskunnan ristiriidoista ja tunteiden palosta.
Usein kesän viimeisille helteille osuva festivaali houkuttaa nauttimaan myös Tampereen kaupuungista ilmeikkäine ravintoloineen ja uimarantoineen.

Päivi Puukka

Tampereen teatterikesä 5.-11.8.
 

Mies maailman huipulla - Peer Gynt teatterifestivaali Stagella

Seinäjoen kaupunginteatterin esityksestä on kantautunut kehuja niin mediasta kuin puskaradiostakin. Niiden mukaan Riko Saatsin ohjauksessa on jotakin räväkkää, uutta ja ennakkoluulotonta. Kaikkea sitä mitä kotimaiselta teatterilta sietää toivoakin.

Janne Sundqvist

Peer Gynt Stage teatterifestivaalilla 20.8.

 

Ryhmäteatterin Robin Hood Suomenlinnassa

Juha Kukkosen viimekesäinen Peter Pan oli loistava, samaa linja jatkunee. Lastenteatteri sopii Suomenlinnaan, sillä matka saareen ja linnoitukseen on kokonaisvaltainen elämys.

Miia Gustafsson

Ryhmäteatterin Robin Hood 14.6. alkaen

Jyväskylän kesä

Kapunkifestivaali, jolla on jo pitkä historia. Jyväskylän kesässä voi nähdä muun muassa kesän hienointa sanatonta teatteria.

Jyväskylän Kesä 9.-14.7.  

Satu-Lotta Peltola

Tanssia Pyhäsalmella ja Kuopiossa

Pariisin oopperan baletin vierailu Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla

INCIDENCE CHOREGRAPHIQUE
Pariisin oopperan baletti vierailee Kuopio tanssii ja soi -tapahtumassa. Kuva: Agathe Poupeney / kuopiodancefestival.fi
 

Pariisin oopperan baletin Suomen-vierailu on aina tapaus. Ryhmää pidetään yhtenä maailman parhaista. Sen kiertuekokoonpano ei liiku pikkurahalla, joten kiitos sponsorien, kuten Jane ja Aatos Erkon säätiön, Kuopiossa nähdään huippulahjakkaiden tanssijoiden tanssijoiden porukka viime vuosien teosten kimpussa.

Jonni Aromaa

Pariisin oopperan baletin tanssijat Kuopiossa 15.-16.6.

Täydenkuun tanssit Pyhäsalmella

Suomalainen taidetanssi kaipaa tulevaisuuden tekijöitä. Festivaalin uusi taiteellinen johtaja Liisa Pentti on avannut ovet nouseville kyvyille. Katutanssista on haettu asennetta, tekniikkaa ja taistelumieltä, mutta hei, nyt olisi näytön paikka!

Jonni Aromaa

Täydenkuun tanssit 21.-25.7.

Nykytaidetta kulttuurimaisemissa

Mäntän kuvataideviikot

Mäntän kuvataideviikot täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Jos haluat nähdä, mitä suomalainen nykytaide on ja ketkä ovat nimiä, jotka nähdään vieä museoiden kokoelmissa, Mänttä on erinomainen poikkileikkaus. Tänä vuonna kiinnostavia nimiä ovat muun muassa oululainen Anni Kinnunen, rovaniemeläinen Tuuli Mukka sekä omintakeisia veistoksia tekevä Heli Ryhänen.

Satu Nurmio

Mäntän kuvataideviikot 9.6. - 31.8.

Taidekeskus Salmela

Teemu Korpelan teos Wonderer.
Teemu Korpelan teos Wonderer Kuva: Taidekeskus Salmela
 

Taidekeskus Salmelan tämän kesän parasta antia on Salmelan vuoden 2013 Nuori Taiteilija Teemu Korpela. Taidekeskus Salmelassa on taidenäyttelyiden lisäksi kesän aikana myös konsertteja.

Satu-Lotta Peltola

Taidekeskus Salmelan näyttelyt 8.6.-11.8.

Kartanoiden ja ruukkien näyttelyt

Kuvataidetta esitellään Suomessa kesällä ihanissa maisemissa. Tekosyynä kartanoreissuille voi olla mielenkiintoinen modernin tai nykytaiteen konstrasti vanhaan ympäristöön. Fiskarsiin ruukissa on taiteen kantaaottavuutta pohtiva Kipinä, jossa ovat mukana muun muassa Jani Leinonen sekä vuoden lehtikuvasta palkittu Meeri Koutaniemi. Pyhäniemen kartanon Sam Vanni -aiheiden näyttely houkuttelee myös kartanokäynnille.

Satu Nurmio

Kipinä -näyttely Fiskarsissa 12.5. - 15.9. Pyhäniemi 2013 -näyttely

Pyhäniemi 2013 -näyttely

Steve McCurry Taidehallissa

Maailmakuulun valokuvaajan töitä nähdään toistamiseen isossa näyttelyssä Suomessa lyhyen ajan sisällä. Jos Salon taidemuseon näyttely jäi näkemättä, kuuluisia kuvia voi ihailla Taidehallissa.

Satu Nurmio

Steve McCurry Taidehallissa 1.6.-4.8.

Parhaat leffakeskustelut festaribusseissa

Espoo Ciné

Espoo Ciné on syksyn Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin pikkuveli, vaikka kumpikaan osapuoli ei sukulaissuhdetta tunnustakaan. Espoossa on kuitenkin ollut viime vuosina havaittavissa pienemmän tervettä uhoa, mikä on näkynyt ohjelmistosta käydyssä kilpailussa. Viime vuonna festivaalin avajaiselokuva oli yksi vuoden parhaista – itävaltalaisen Michael Haneken palkittu Amour. Toisaalta Cinén entinen vetonaula, eurooppalaisen kauhu- ja fantasiaelokuvan kilpasarja, on kärsinyt laadun huononemisesta. Parhaat keskustelut elokuvista kuulee Espoo Cinén ilmaisessa festaribussissa, joka liikennöi Helsingin ja Espoon väliä.

Janne Sundqvist

Espoo Ciné 16.-25.8.2013

Sodankylän elokuvajuhlat

Sodankylän elokuvajuhlat on kestosuosikki. Hyvä ohjelma, kansainvälisiä huippuohjaajia vieraina ja tämä yhdistettynä yöttömään yöhön ja Lapin kesään.

Suvi Vesalainen

Sodankylän elokuvajuhlat 12.-16.6.

Forssan mykkäelokuvajuhlat

Mary Pickford, Lillian Gish ja nuori Greta Garbo. Mitä olisivat mykkäelokuvat ilman niiden naisia eli ensimmäisiä elokuvatähtiä. Naiset ovat pääosassa Forssan mykkäelokuvafestivaaleilla. Erityisen harvinaista herkkua ovat vain 25-vuotiaana kuolleen kiinalaisen Ruan Lingyun elokuvat. Nämä Shanghain varhaisen, 1930-luvun elokuvateollisuuden tuotteet olivat poikkeuksellisen realistisia aikana, jolloin liioittelu oli elokuvan toinen nimi.

Janne Sundqvist

Forssan mykkäelokuvafestivaalit 30.8.-1.9.

Festareilla kiinnostavat vaihtoehdot

Jysäri Jämsässä

Movetron
Movetron oli yksi ysäridancen kotimaisista kärkinimistä. Kuva: Numi Nummelin / movetron.fi
 

90-luvun eurodance saa camp-hengessä hymyn huulille ja tanssijalan vipattamaan. Jämsässä järjestetään ensimmäistä kertaa festivaali, johon on kerätty miltei kaikki nostalgiset retronimet kuten ulkomaiset 2 Unlimited, Haddaway, Dr. Alban, Mr. President sekä kotimaisista Hausmylly ja Movetron.

Ville Vedenpää

Jysäri Jämsän Himoksella 5.-6.7.  

Bättre folk -festivaali Hailuodossa

Suuri ei ole aina kaunista. Tuore festari haluaakin pysyä pienenä, lippuja tapahtumaan on ollut myynnissä vain 600 kappaletta. Kesätunnelmoijille, jotka pitävät intiimistä tunnelmasta ja muun muassa Yonasta, Aino Vennasta ja Ristosta.

Janne Mällinen

Bättre folk 28.-29.6.

Ilmiö-festivaali Turun Uittamolla

Kun massafestivaalit on nähty voi keskittää festarienergiansa pienemuotoisempiin kaupunkitapahtumiin. Turun Uittamolle syntynyt Ilmiö on löytänyt yleisönsä, sillä viime vuonna yhden päivän tapahtuma myytiin loppuun. Esiintyjistä saa enemmän irti, kun ei tarvitse kantaa huolta siitä, että joutuu hyttysten ja humalaisten saaliiksi telttakylässä. Ilmiön musiikkitarjonta on lavea eikä tällä festarilla nähdä megaluokan staroja.

Päivi Puukka

Ilmiö-festivaali Turussa 20.7.

Kuudes aisti –festivaali

Kuudes aisti lienee tällä hetkellä urbaaneista kaupunkitapahtumista SE tapahtuma. Siellä näkee seuraavan aallon tulokkaat - kuten myös ne, joista ei koskaan sitten tule oikein mitään.

Janne Mällinen

Kuudes Aisti 5.-7.7.

Klassinen musiikin suurnimiä ja oopperaa suurmiehestä

Philip Glass Helsingin juhlaviikoilla

Fokus: Philip Glass, Koyaanisqatsi
Philip Glass on säveltänyt musiikin muun muassa vuonna 1982 valmistuneeseen Koyaanisqatsi-dokumenttiin. Kuva: 1983 IRE / Helsingin Juhlaviikot
 

Minimalismin isän musiikilta on vaikea välttyä. 75-vuotias säveltäjä on innoittanut niin elokuvaa, oopperaa kuin konemusiikin tekijöitäkin. Glass soittaa Juhlaviikoilla myös itse, Temppeliaukion kirkossa.

Janne Mällinen

Philip Glass Helsingin juhlaviikoilla 18.-21.8.

Ilmajoen musiikkijuhlat

Mielenkiintoista nähdä, miten Kekkonen taipuu oopperaksi. Uljas Pulkkisin musiikillinen näkemys suurmiehestä on takuulla kiinnostavaa kuultavaa.

Miia Gustafsson

Ilmajoen musiikkijuhlat 7.-16.6.

Kuhmon kamarimusiikkifestivaali

Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla on tänä vuonna vieraina kovia nimiä kuten Kaija Saariaho ja Magnus Lindberg.  Säveltäjävieraiden joukossa ovat myös Sofia Gubaidulina ja Krzysztof Penderecki.

Satu-Lotta Peltola

Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali


Rock rock

Rock the Beach

Green Dayn laulaja Billie Joe Armstrong yhtyeen esiintyessä Wienissä.
Green Dayn laulaja Billie Joe Armstrong yhtyeen esiintyessä Wienissä toukokuussa 2013. Yhtye on yksi Rock the Beach -festivaalin esiintyjistä. Kuva: Georg Hochmuth / EPA

Kaupungin ytimessä, helppojen liikenneyhteyksien päässä, järjestettäville festivaaleille on selkeästi nyt kysyntää. Helsingissä tarpeeseen vastaa ensimmäistä kertaa Hietaniemen uimarannalla järjestettävä Rock the Beach. Kiinnostavaa nähdä, kuinka kansainväliset huippubändit kuten Green Day, Queens of the Stone Age ja 30 Seconds to Mars saavat yleisön liikkeelle ja verottaako uusi tapahtuma muiden festareiden kävijöitä.

Ville Vedenpää

Rock the Beach 26., 28. ja 29.6.  

Ruisrock

Ruisrock näyttää tuoreelta ja pirteältä tänä vuonna, poissa on väsynyt rivi meganimiä ja tilalla paljon erinomaisia pienempiä. Festivaalilla nähdään monta talven klubikeikoilla Suomessa ilahduttanutta artistia kuten Jessie Ware, Gary Clarck Jr sekä Biffy Claro. Tyttöenergiaa voi ottaa La Rouxilta, Icona Popilta ja PMMP:ltä ja jätkäenergiaa puolestaan parinkymmenen miehen kesän parhaalta bilebändiltä Ricky Tick Big Bandilta & Julkiselta Sanalta. Ja kyllä Pet Shop Boysilta sopii odottaa kunnon retrotunnelmaa.

Satu Nurmio

Kotimaisista isoista festivaaleista pisimmän korren vie tänä vuonna Ruisrock. Monipuolisesta tarjonnasta löytyvät kaikki kiinnostavimmat suomalaiset esiintyjät kuten jäähyväisiään heittävä energinen PMMP, tanssijalkaa nostattava Ricky Tick Band & Julkinen Sana sekä takuuvarma yleisön laulattaja J. Karjalainen.

Ville Vedenpää

Ruisrock 5.-7.7.  

Flow Festival 

Mukava nähdä taas vanha kunnon synkkä Nick Cave. Siihen on hyvä päättää kesä.

Miia Gustafsson

Flown sunnuntaikattaus on tänä vuonna parasta. Ihanan kohtalokas Bat For Lashes sekä Kraftwerkin 3D-show on pakko nähdä.

Satu Nurmio

Flow Festival 7.-11.8.  

Lovea kehiin Huvilassa, Helsingin juhlaviikot

Love Recordsin tunnus.
Love Recordsin legendaarinen logo Kuva: Helsingin Juhlaviikot
 

Pienenä ihmettelin, mitä Love Recordsin logo tarkoittaa (se menee sinne). Kymmenen pistettä juhlaviikoille siitä, että Tuulikki Eloranta on nostettu konsertin mainokseen, vaikka hän ei esiinnykään itse tapahtumassa. Olen tämän levymerkin vanki.

Jonni Aromaa

Lovea kehiin Huvilassa 1.9.  

Kirjoja ja runoja kesäauringon alla

Tietokirja

Monet lukevat kesälomillaan dekkareita, mutta älynystyröitään voi jumppauttaa myös tietokirjojen parissa. Usein kirjakaupasta tai kirjastosta valittu tietokirja liittyy Suomen luontoon, mutta tutustua kannattaa esimerkiksi Xinranin kirjaan Kiinan kadotetut tyttäret.

Janne Mällinen

Annikin Runofestivaali Tampereella
 

Sympaattinen Annikinkadun puutaloyhteisön runotapahtuma täyttää tänä vuonna jo kunniakkaat 10 vuotta. Kultturihistoriallisesti merkittävä puutalomiljöö sopii loistavasti runouden tulkintaan. Tunnelma on jo lähtökohtaisesti rento, mutta herkistynyt. Annikissa osataan sekä riehaantua että hiljentyä sopivassa mittasuhteessa.

Erikoisuutena erityinen pyöräpakki, mikä kertoo yleisöstä jotain olennaista. Tapahtuman tämänvuotinen suojelija tullee paikalle kuitenkin autonkuljettajan kyydillä hän on maan ykkösnainen, itsekin runoilijana ansioitunut, rouva Jenni Haukio. Esiintyjien joukossa on tänä vuonna muun muassa Beat-runoilijoiden aikalainen Anne Waldman Yhdysvalloista. Festeritaiteilijana häärii Rosa Liksom.

Päivi Puukka

Annikin runofestivaali 8.6.

Lahden kirjailijakokous

Voiko olla parempaa kuin kirjallinen keskustelu kauniissa kesämaisemassa? Mielenkiintoisia kirjailijoita maailmalta ja kotimaasta, jotka puhuvat viisaita kirjallisuudesta ja yhteiskunnasta. Ja huom, tämä tapahtuma on ilmainen.

Miia Gustafsson

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous 16.-18.6.

Keskustele uutisesta 18 kommenttia

Yle Uutisten kulttuuritoimitus keräsi yhteen kesän kiinnostavimmat kulttuurimenot. Löytyykö listalta sinun suosikkikesäkohteesi?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Ulkomaat

Venäläiset helikopterit rikkoivat Ukrainan ilmatilaa, raja-asema saarrettu

Sotilaita lentokentän ulkopuolella.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä