Visit Citebite Deep link provided by Citebite
Close this shade
Source:  http://leerprocessen.blogspot.com

Tuesday, February 13, 2007

Fair Trade Foto's


Deze prachtige foto is eenmalig rechtenvrij ter beschikking gesteld om World Portraits te promoten. Het ANP maakt portretten van bewoners uit niet-westerse landen en elke keer dat zo'n foto verkocht wordt, krijgt de geportretteerde 20% van het geld. Hiermee wil het ANP de Max Havelaar van de fotografie worden.

Aan prinses Maxima de eer om de fotocollectie officiëel te openen. Dat gebeurt op 5 maart in het Museon, alwaar ook de fototentoonstelling 'een wereld in portretten' te zien zal zijn.

Er zitten op dit moment 65 wereldportretten in de ANP Beeldbank. Even ter vergelijking: Flickr kent ook een prachtige categorie World Portraits en daar zitten 759 prachtige foto's in (zoals die van deze Indiase vrouw) geschoten door 52 leden.Zal fair trade fotografie een succes worden?

Dat zal mede af gaan hangen van kwantiteit en kwaliteit van de foto's, de omschrijving van de foto's en de ontsluiting. Het beroep op je compassie voor de niet-westerse medemens kan vervolgens het verschil gaan maken.

Slimme jongens, die ANP-ers.

M.

Zet je uitvaart op de kaart


In de categorie After Life ...

Uitvaart.nl zet het multimediale hiernamaals op de rit. Ze gebruikt nu ook een Google Maps Mashup om de bij haar aangesloten begrafenisondernemers en crematoria op de kaart te zetten. Let vooral op de volgende zin:

"In enkele gevallen kan het voorkomen dat de plek op de kaart zoals bepaald door Google niet 100% overeenkomt, bij voorbeeld in het geval van een crematorium met een lange oprijlaan".

En wat denk je van dit initiatief: Ontwerp je eigen doodkist in Second Life. Als je wint, dan wordt jouw ontwerp ook echt gemaakt. Saillant detail: de gebruikte materialen zullen biologisch afbreekbaar zijn.

Tja, ik weet niet. Ik vind real life als zinspirerend genoeg om me ook nog via second life druk te gaan maken over after life.

Ik stel de taboedoorbrekende initiatieven - zoals het in aanbouw zijnde uitvaartmuseum - op zich wel op prijs. Maar bij dit eerbetoon wil ik het dan voorlopig ook even laten.

M.

Plaatje
via

Monday, February 12, 2007

Een goed begin van de dag

Aan het ontbijt

Mijn zoon Pepijn (5) doet het licht uit. Ik doe het weer aan want ik vind het prettig om te zien wat ik op mijn boterham smeer. Pepijn doet het weer uit, ik doe het weer aan en zo nog even door. Dan vraag ik of we er een afspraakje over kunnen maken. Zegt Pepijn:

"Nee, dat kan niet, want ik heb een afspraak met de aarde".

Vijf minuten het licht uit, heeft een díepe indruk achtergelaten ...

M.

Plaatje
via

Saturday, February 10, 2007

Stroomlijnen van RSS-feeds


Ik zie de laatste tijd steeds vaker posts waarin bloggers manieren zoeken om hun RSS-stroom in te dammen. Zo wilde Marco Derksen zijn feeds terugbrengen van een respectabele 2500 naar 500. En Wilfred Rubens spreekt de wens uit dat de volgende generatie RSS-lezers beter tegemoet komt aan persoonlijke informatiebehoeftes.

Personalisatie - een web 2.0 toverwoord - kan een manier zijn om het kaf van het koren te scheiden. Gebruik je bijvoorbeeld Attensa dan worden de feeds waaraan je - historisch gezien - het meeste aandacht besteedt als eerste getoond. Blijft de rest waarschijnlijk vanzelf ongelezen ...

Nog een wens van bloggers: Same Story Consolidation (SSC). Er wordt bijvoorbeeld in 50 van je feeds geblogd over hetzelfde onderwerp. Een SSC eroverheen en je hoeft het item maar één keer te lezen. Marc Slijper blogt over oplossing Feedeye: in één oogopslag een overzicht van de RSS-buzz-of-the-moment.

Wow!ter deed me enige tijd geleden al een aantal suggesties aan de hand om de RSS-stroom in te perken. FeedRinse - een soort spamfilter voor RSS-feeds - sprak me erg aan. Maar ik lijd eigenlijk aan zo'n brede interesse dat ik 'm d'r niet op durf te zetten!

Daarnaast denk ik dat de groten zoals Google Reader, Netvibes en Bloglines wel zullen volgen met het aanbieden van dit soort mogelijkheden. Rustig wachten op wat de toekomst brengt is soms ook niet verkeerd.

In de tussentijd lees ik toch liever minder blogs helemaal, dan meer blogs gedeeltelijk.

En als dat geen personalisatie is, weet ik het ook niet meer ;-)

M.

Cartoon via

Thursday, February 8, 2007

MeerZoekMachine Zuula

Voor rechttoe-rechtaan searches gebruik ik de laatste tijd steeds vaker Zuula. Tara Calishain bracht me op het idee.

Zuula is geen metazoekmachine, maar een "meerzoekmachine". Je typt je trefwoorden in en klikt op tabbladen om te kijken wat de - mooie selectie - afzonderlijke zoekmachines te bieden hebben. Als Google-adept kan ik eerst kijken wat Google biedt en dan nog even snel zien wat de anderen in hun top 10 hebben staan.
Tenminste, als je zoekstrategie niet te ingewikkeld is. De geavanceerde zoekmogelijkheden die je kunt gebruiken zijn - zoals te verwachten - beperkt. Een zoektocht als "toen onze mop * was" intitle:kinderliedjes (maar wie wil daar nou op zoeken ;-)) lukt wel met Google en Yahoo maar MSN en Exalead geven er de brui aan. Net als in het echt.

Ik vind Zuula vooral fijn om afbeeldingen te zoeken (plaatjes van Google, Yahoo, MSN, Ask en Flickr in tabbladen naast elkaar). Edwin geeft vandaag op zijn weblog prijs hoe híj aan de mooie afbeeldingen komt die zíjn weblog opsieren. Voeg daar nog de Zuula-way aan toe en het vínden van leuke plaatjes kan in ieder geval geen excuus meer zijn om je posts onopgesierd te laten.

Een kind kan de was doen!


It's a wonderful, wonderful world.

M.

Let it snow


Het KNMI heeft een weeralarm sneeuw afgekondigd. Zitten er nog maar twee dingen op (naast het harde werken natuurlijk):

  1. Binnen blijven en lekker ouderwets sneeuwvlokken knippen. Om papier te sparen, kun je digitaal proefknippen op Make-a-flake.
  2. Naar buiten gaan! Sneeuwpoppen bouwen, sleeën en elkaar lekker ouderwets inzepen!
Have fun either way!

En - fingers crossed - een goede thuisreis gewenst ..

M.

Cartoon van Calvin and Hobbes

Tuesday, February 6, 2007

Kies een getal tussen 1 en 20


Als mensen een getal moeten kiezen tussen de 1 en 20 blijken ze relatief vaak 17 te kiezen. Het staatje hierboven is afkomstig van een experiment op Scienceblogs.

Het is vooral de discussie die volgt, die het interessant maakt. Want in hoeverre is de steekproef representatief. Speelt voorkennis een rol?

Zo las ik enige tijd geleden in Psychologie Magazine over een experiment bij een bushalte. Een blanke blijkt - onbewust - meer afstand te houden tot iemand met een zwarte huidskleur dan tot een andere blanke. Maar op het moment dat je de resultaten van het experiment wereldkundig maakt, verandert "de werkelijkheid". Ik weet nu waar ik op moet letten als ik bij de bushalte sta, tenslotte ;-)

Zo is het ook met cijfers. Op Scienceblogs melden zich mensen die zeggen dat ze juist - expres - het minst voor de hand liggende cijfer hebben gekozen (dat zou 1 of 20 zijn). Wat mij betreft bewijst dat des te meer, dat mensen dús een voorkeur hebben voor 17. (Beetje snelle redenering, maar dit is de uitkomst van de - onbewuste - processen die zich in mijn brein hebben afgespeeld).

Voor de liefhebber: Op Archimedes' Laboratory veel meer weetjes over cijfers. (En niet verdwalen in de optische illusies!)

M.